Vrijstelling APK voertuigen ouder dan 50 jaar uitgesteld

Categorieën:Nieuws
warner

Het Ministerie voor Infrastructuur & Milieu heeft eerder het door de RDW gecoördineerde voorstel voor de implementatie EU APK-richtlijn (2014/45/EU), inclusief het door belangenvereniging FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) gedane voorstel voor de APK vrijstelling van voertuigen ouder dan 50 jaar, aangenomen. Op aandringen van de FEHAC bleef het huidige 2-jaars regime voor voertuigen ouder dan 30 jaar in stand, dit voldoet in de praktijk prima. Echter, dit alles heeft vertraging opgelopen.

Voorgeschiedenis

De vrijstelling maakte deel uit van een veelomvattend voorstel dat onder leiding van de RDW, in opdracht van het Ministerie, en met medewerking van maatschappelijke partijen tot stand is gebracht. Een unieke samenwerking waar menig ander EU land slechts van kan dromen.
Voor landbouwtrekkers zou in de toekomst APK alleen gelden voor die trekkers met een constructiesnelheid >40kmh.

In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu zou het vervolgtraject bepaald worden en de voorstellen worden uitgewerkt in wet- en regelgeving. De Richtlijn moest per 20 mei 2017 geïmplementeerd zijn in nationale wetgeving en uiterlijk 20 mei 2018 worden toegepast.

Update

In 2014 heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn voor periodieke technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens aangenomen (de APK-richtlijn). De bepalingen uit de richtlijn moesten uiterlijk 20 mei 2017 worden omgezet in nationale wet- en regelgeving en een jaar laten worden toegepast. De richtlijn kent enkele optionele bepalingen die lidstaten mogen toepassen, zoals de vrijstelling voor voertuigen van historische waarde. Op advies van het SO APK heeft de minister van Infrastructuur en Milieu besloten voertuigen van historische waarde die ouder zijn dan 50 jaar vrij te stellen van de APK-plicht.

Hiervoor moet het Besluit voertuigen worden aangepast. Het proces hiervoor was in gang gezet. Door het verwerpen van het wetsvoorstel voor kentekening van landbouw en bosbouwtractoren door de Tweede Kamer is de aanpassing van het Besluit voertuigen on hold gezet, omdat er -naast de vrijstelling van 50 jaar- ook bepalingen voor de APK voor snelle tractoren waren opgenomen in de aanpassing van het Besluit Voertuigen. Het ministerie beraadt zich momenteel over de wijze waarop de APK-plicht voor snelle tractoren alsnog kan worden geregeld. Zodra hier meer duidelijkheid over is, kan het proces van aanpassing van wet- en regelgeving weer in gang worden gezet. Door deze situatie is het niet meer zeker dat de beoogde vrijstelling van 50 jaar kan ingaan op 20 mei 2018.

Ook al is er nog steeds een kans dat de geplande ingangsdatum wel wordt gehaald, het lijkt ons toch op zijn plaats hier in dit vroege stadium aandacht aan te schenken. Van eventueel uitstel zal zeker geen afstel komen, we houden u over dit dossier op de hoogte.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op: http://fehac.nl/min-im-neemt-fehac-voorstel-over-apk-vrijstelling-voertuigen-ouder-dan-50-jaar/

3 Reacties

 1. Ben Balter
  Ben BalterBeantwoorden
  maart 27, 2018 at 12:58 pm

  Duidelijk en overzichtelijk verhaal

 2. westerhof
  westerhofBeantwoorden
  april 29, 2018 at 8:30 pm

  Jazeker duidelijke taal , maar wat heb ik met mijn oldtimer auto te maken met landbouwtrekkers ?? , zit nogal verschil tussen een enorme tractor of een auto en hobbymatig of alle dagen bij de weg met tonnen lading.

  • warner
   warnerBeantwoorden
   april 29, 2018 at 9:24 pm

   Op dit moment nog veel, want alles wordt door Brussel over een kam gescheerd. Er wordt echter door Nederland gewerkt aan een uitzonderingspositie voor oldtimers.

Geef een reactie

Uw bericht*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naam*
Email*
Url