34e editie Nationale Oldtimerdag in Lelystad

Categorieën:Nieuws
warner

Op zondag 17 juni 2018 vindt de jaarlijkse Nationale Oldtimerdag plaats aan de boorden van de voormalige Zuiderzee, de Bataviaboulevard in Lelystad. Ruim 400 historische automobielen – gebouwd voor 1970 – verzamelen zich voor een jurering op staat van originaliteit en een toertocht van omstreeks 60 km. over ‘de bodem van de zee’. De organisatoren hebben het exclusieve gedeelte van het dagprogramma bekend gemaakt waarbij in een passende ambiance opmerkelijke jubilea en lustra worden gepresenteerd.

Aan de hand van aansprekende thema’s die de geschiedenis van het automobiel in beeld brengen, zal een unieke collectie topmobielen worden getoond. Een dag waar prachtig mobiel erfgoed op het gebied van klassieke automobielen aan een breed publiek wordt gepresenteerd. Met volop ruimte voor de individueel deelnemende automobielen, afkomstig uit privé eigendom en uit particuliere collecties. Elke klassieker komt optimaal tot zijn recht met respect en waardering voor hen die deze automobielen rijdend houden.

‘Classic T Ford Parade’
De vermaarde en tot ‘Auto Van de 20e Eeuw’ verkozen T Ford herdenkt haar 110 jarig bestaan (1908). Samen met het actieve T Ford Register komt een prachtige parade tot leven waarin verschillende modellen acte de presence geven. Van dit onsterfelijke model zijn er ruim 15 miljoen geproduceerd en in 1918 bestond de helft van alle automobielen in de wereld uit een Ford Model T. Het is de automobiel die in de loop van haar productietijd werd gebouwd aan de eerste lopende band. Dat zorgde voor een opmerkelijke prijsdaling.

‘Porsche 356 Memorial’
De zoon van de beroemde autodesigner Ferdinand Porsche, Ferry Porsche, ontwierp het allereerste Porsche model dat in 1948 op de markt kwam. Gebaseerd op het chassis van de Volkswagen en uitgerust met een boxermotor. In dat jaar werden er 49 exemplaren met de hand gebouwd. Ben Pon sr. startte in de import van Porsche in Nederland. Daardoor valt het 14e lustrum van de Porsche 356 samen met het begin van Pon Import in Leusden. De Porsche 356 Club Nederland zorgt voor een prachtige selectie van deze eerste na-oorlogse sportwagen.

Morris Minor draagt als bijnaam ‘Moggy’
Deze kleine charmante Britse gezinsauto werd 70 jaar geleden (1948) gepresenteerd tijdens de Earl Court Auto Show in Londen. Een auto voor de Brit met de kleine beurs, de ‘working class’. Een automobiel die samen met de Volkswagen Kever en de Opel Olympia het straatbeeld in de jaren ’50 van de vorige eeuw in ons land zou domineren. De Morris Minor Club Nederland laat dit lustrum niet onopgemerkt voorbij gaan en stelt met zorg een jubileumcollectie van de diverse typen samen met als omschrijving ‘Moggy’s Birthday’.

‘Belle Epoque’ presenteert de kraamkamer van de automobielgeschiedenis
De editie 2017 bracht onder de titel ‘Belle Epoque’ voor het eerst tijdens een Nederlandse oldtimer-meeting een zo grote collectie automobielen bijeen uit de periode 1890 – 1918. Ruim 40 automobielen gaven een memorabel beeld van de ‘kraamkamer’ van de automobielhistorie. Sinds de Nationale Automobiel Tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam in 1906 kwam er niet meer een dergelijke selectie bijeen. Mede vanwege de vele enthousiaste reacties brengt de organisatie opnieuw die tijd tot leven met de 2e presentatie in successie. Daarvoor zijn nu reeds opmerkelijke inschrijvingen ontvangen zoals een Stanley Steamer Model EX Tonneau 1907, Franklin 9A Open Tourer 1917, Rover 12 Clegg ‘Colonial’ Tourer 1913, De Dion Bouton Open Tourer 1909, Voiturette Bertrand Paris 1900, Cadillac Model B Tonneau 1904, Stanley Steamer K Mountain Wagon 1913, Cadillac

Model 30 Touring 1910
De mooiste, soms zelfs unieke en exclusieve, van deze modellen trekken rijdend aan de bezoekers voorbij. Een eendaagse rijdende museale collectie met vrije toegang.

Meer informatie: www.oldtimerdaglelystad.nl