Ondernemer koopt complete museumcollectie oldtimers op

Categorieën:Nieuws
warner

Twan Verkooyen uit Vessem koopt een museumcollectie op: 205 oude auto’s, 80 oldtimer-vrachtwagens én een straaljager. Om die weer door te verkopen.

Hij wist een aardige boterham te verdienen met de verkoop van grondverzetmachines, maar wil nu ook oldtimers aan de man gaan brengen. Ondernemer Verkooyen kocht daarvoor de gehele collectie van het oldtimermuseum De Rijke in Oostvoorne. Geschatte waarde: zo’n 5 miljoen euro.

“Ik weet niet superveel van oude auto’s”, bekent Verkooyen als we hem vragen naar zijn nieuw verworven verzameling van kostbare oude bolides. Maar het duurste exemplaar weet hij zonder moeite op te sommen. “Dat is een Lincoln C4 uit 1936 die zo’n 2 ton waard moet zijn.”

De Vessemnaar kocht de onder liefhebbers vermaarde collectie van oldtimermuseum De Rijke (in Oostvoorne) op: daarmee is hij in één klap 205 oldtimer-auto’s en 80 oldtimer-vrachtwagens rijker. Het museum werd ooit opgericht door Cees de Rijke van het gelijknamige transportbedrijf uit Spijkenisse die de oldtimers bij elkaar wist te verzamelen. Na diens overlijden in 2015 werd het museum vorig jaar gesloten.

Straaljager

Het oudste exemplaar uit de collectie dateert uit 1904. Ook telt de verzameling diverse antieke schaalmodellen van auto’s, en draaiorgels. Pronkstuk van de collectie is een oude Russische MiG-straaljager. De totale waarde van de collectie? Verkooyen wil er niet te veel woorden aan vuilmaken, maar met 5 miljoen ‘komen we een eind in de buurt’.

Het is niet uit een hartstochtelijke liefde voor oldtimers dat Verkooyen diep in de buidel heeft getast. De Vessemnaar ziet voornamelijk handel in de nostalgische auto’s, zoals hij eerder ook een goede boterham wist te verdienen met de verkoop en verhuur van grondverzetmachines.

Kijkdagen

Het bijzondere wagenpark blijft dan ook niet in bezit van Verkooyen, maar zal vanaf volgende week ter verkoop worden aangeboden via zijn bedrijf Epic Auctions dat hij onlangs heeft opgezet. Geïnteresseerden kunnen de oldtimers tijdens kijkdagen bezichtigen.

Bang dat hij zijn immense investering niet terugverdient is Verkooyen niet. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de auto’s voldoende opbrengen. We hebben hele dure auto’s in de collectie zitten, die een paar ton waard zijn. Maar ook hele betaalbare, van een paar duizend euro. De verzameling is dus voor meerdere doelgroepen interessant.”