Opvallende expositie over oldtimers uit de jaren vijftig bij Louwman Museum

Categorieën:Nieuws
warner

In navolging van de succesvolle tentoonstelling ‘Silver Arrows 1934-1939’ in 2012 presenteert het Louwman Museum in Den Haag in nauwe samenwerking met Mercedes-Benz Classic in Stuttgart (D) gedurende de zomermaanden een overzichtstentoonstelling van de legendarische Mercedes-Benz racewagens uit de jaren vijftig. De zeven unieke voertuigen staan voor een van de meest heroïsche periodes uit de geschiedenis van de autosport.

De expositie ‘Silver Arrows, Mercedes-Benz Racing cars of the 50s’ omvat Formule 1 bolides en sportwagens die behalve Grand Prixs ook lange afstand straatraces zoals de Mille Miglia, Targa Florio en Le Mans wonnen. De brug tussen de racewagens en de productiemodellen wordt geslagen door twee 300 SL vleugeldeur modellen: de W 194 racewagen uit 1952 en het daarvan afgeleide productiemodel, de W 198.

De voertuigen verdienen allemaal een plaats in de autosportgeschiedenis maar voor Nederland is de W 196 R met startnummer 8 er een met een gouden randje. In 1955 won regerend F1 wereldkampioen Juan Manuel Fangio in deze auto de Grand Prix van Nederland op Zandvoort met slechts 0,3 seconde voorsprong op Stirling Moss, die een maand daarvoor met de 300 SLR de inmiddels legendarische overwinning in de loodzware Mille Miglia had behaald.

Stuk voor stuk voertuigen met een omvangrijke geschiedenis in de internationale autosport waar coureurs als Juan Manual Fangio, Stirling Moss, Karl Kling en Hans Hermann menig wedstrijd mee hebben gewonnen.

De automobielen uit deze tijdelijke expositie zijn zonder uitzondering absolute topstukken uit de vaste collectie van Mercedes-Benz Classic uit Stuttgart (D).

De vaste collectie van het museum is tijdens de expositie eveneens toegankelijk. De collectie toont de geschiedenis van de automobiel in al zijn verschijningsvormen en uit alle tijdperken. Ruim 250 auto’s van meer dan 100 fabrikanten geven een overzicht van de verschillende carrosserievormen en technologische vernieuwingen, met name uit de vorige eeuw. Deze geschiedenis wordt bovendien geïllustreerd door de uitgebreide kunstcollectie, bestaande uit onder meer affiches, sculpturen, trofeeën en schilderijen.

Meer informatie: www.louwmanmuseum.nl