Protestrit tegen milieuzones in Rotterdam

Categorieën:Nieuws
warner

Naar verwachting honderden oldtimers, klassieke brommers, kampeervoertuigen en oude vrachtwagens zijn vandaag op pad gegaan in de regio Rotterdam. Het is een protestrit tegen de milieuzones die steeds meer gemeenten invoeren om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren.

Het is al voor de derde keer dat de stichting Rotterdamse Klassiekers deze CO2-neutrale protestrit organiseert. Het neutrale zit hem in het afkopen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Iedere deelnemer betaalt daarvoor 20 cent en krijgt een certificaat als bewijs.

Positieve manier

De stichting Rotterdamse Klassiekers hoopt gemeenten die een milieuzone overwegen er  ‘op een positieve manier van te overtuigen dat er veel zinvollere maatregelen bestaan om de lucht in Nederland schoner te krijgen’ dan een milieuzone.

,,De deelnemers van de protestrit laten zien hoe prachtig hun geliefde klassiekers zijn. Het is rijdend cultureel erfgoed waar de overheid meer waardering voor zou moeten hebben”, aldus de stichting.

De tocht begint bij het historische passagiersschip het SS Rotterdam op Katendrecht en eindigt in Hoek van Holland.

De tocht ging naar  Hoek van Holland omdat dit het geplande eindpunt is van de Hoekse Lijn. De ombouw ervan van trein naar metro is ernstig vertraagd, waardoor reizigers langer op de bus zijn aangewezen. De stichting Rotterdamse Klassiekers bood gestrande reizigers een lift aan. Wethouder Pex Langenberg trad in februari af vanwege de problemen met de Hoekse Lijn. Als wethouder was hij ook verantwoordelijk voor de milieuzone.

De rechter floot het Rotterdamse gemeentebestuur al enkele malen terug, onder andere omdat het niet duidelijk had gemaakt dat juist dit type auto’s een groot deel van de uitstoot veroorzaken. De gevolgen van de milieuzone zouden onevenredig groot zijn voor de autobezitters.

BRON: AD