Vrijstelling APK voertuigen ouder dan 50 jaar uitgesteld (update)

Categorieën:Nieuws
warner

Wij hebben als nieuwssite veel reacties omtrent dit anderhalf jaar oude nieuwsbericht mogen ontvangen. Dat wil zeggen: we krijgen er nog steeds reacties op. Wat is nu de status van de APK-vrijstelling rondom voertuigen ouder dan 50 jaar? Wel, op dit moment is nog altijd de oude regeling geldig: de oldtimers van vijftig jaar plus moeten voldoen aan dezelfde APK-regels als voertuigen ouder dan 30 jaar. Lang leek er niets te gebeuren, maar dat kwam omdat er ook een EU-richtlijn op komst was. Die leek gericht op oude land- en bosbouwtrekkers, maar oldtimers lijken er ook onder te vallen. Voor de zomer liet een oplettende lezer optekenen:

Aangezien wetgeving een complex en langdurig proces is, is de vrijstelling van historische voertuigen vastgeplakt aan de implementatie van de EU richtlijn.

Feitelijk komt het op het volgende neer: Aangezien nu meer voertuigen APK plichtig worden (namelijk de landbouwvoertuigen) is er besloten om de druk op de APK keuringsstations niet verder toe te laten nemen door bepaalde voertuigen uit te zonderen van de APK plicht. Dit geldt dus voor automobielen en landbouwvoertuigen ouder dan 50 jaar.

Dat is dus de verbinding tussen de twee. Het vernieuwde wetsvoorstel licht inmiddels bij de diverse kamercommissies en zal hopelijk na het zomerreces worden behandeld in de kamer.

Er lijkt nu schot in de zaak te komen. Het plenaire debat omtrent deze regeling (specifiek kentekening land- en bosbouwtrekkers) wordt 28 oktober gevoerd. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook oldtimers zullen vallen onder de nieuwe wetgeving die uit het debat voortvloeit.

één Reactie

  1. FJ
    oktober 13, 2020 at 5:39 am

    “Dat is dus de verbinding tussen de twee. Het vernieuwde wetsvoorstel licht inmiddels bij de diverse kamercommissies en zal hopelijk na het zomerreces worden behandeld in de kamer.”

    ligt i.p.v. licht

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.